A mézrõl

Mézfajták

Nem minden méz egyforma. Annyiféle, ahány növényfajról származik.

Ne ragaszkodjunk csak egy bizonyos monomézhez (egyetlen növényrõl származó mézhez). Az egyes növényfajták nektárja fajspecifikus, és ennek megfelelõen hatásuk is különbözõ. Ha megismerjük a fajtaméz összetételét, célirányosan és tudatosan vonhatjuk be étrendünkbe.

Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és irágporgyûjtés végett. E fajoknak csak töredékérõl lehet fajtamézet elõállítani.

Fajtamézekrõl akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényrõl származik. A méhészek a megfelelõ termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát. Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyûjtése elõtt, valamint az adott növény virágzásának idõpontjában a méhállomány megfelelõ helyre történõ vándoroltatása. Amennyiben a méhek egy elég nagy területen virágzó azonos fajú növényállományról a kellõen tiszta lépekbe gyûjtik a mézet, akkor a méhész megfelelõ tisztaságú fajtamézet pörgethet ki. Amennyiben a méhek gyûjtési területén belül egyszerre több növényfaj is virágzik és ezeket a méhek egyidõben látogatják, akkor a begyûjtött nektárból vegyes virágméz készülhet. A fajtamézek minõsítése a méz virágpor-tartalmának vizsgálatával, valamint érzékszervi vizsgálattal történik.

Kisebb mennyiségben termelt fajtamézek még az aranyvesszõméz, a facélia, ezüstfaméz, lóhereméz, pusztai kutyatejméz. Kitûnõ fajtamézek nyerhetõk a mustárról, a medvehagymáról, a japánakácról, a baltacinról stb.

Vegyes-virágméz: A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérõ lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. Az eltérések származhatnak egyrészt a méhek által látogatott növények sokféleségébõl, másrészt a különbözõ nem fajtamézeknek a méztöltõ üzemekben házasításából (összekeverésébõl) is. Emiatt e mézek színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatúak, barnás színûek. Jellemzõ rájuk a gyors kristályosodás. A kristályosodási folyamat is eltérõ, vannak olyan virágmézek, amelyek teljes egészében kikristályosodnak, míg mások esetében keletkezik egy alsó kristályos réteg, mely fölött híg, folyékony méz marad. A vegyes virágmézek változatos ízûek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek. Olcsóbb áruk miatt elsõsorban sütéshez-fõzéshez és tea ízesítésre történõ használatuk ajánlott, de önmagukban is fogyaszthatók

Akácméz: Az akácméz világos, zöldessárga színû, a csaknem színtelentõl az enyhén sárga változatig terjed. Illata az akácvirágéhoz hasonló. Az egyes területekrõl származó akácmézek nagyon világosak és áttetszõk, de ez esetekben is megfigyelhetõ a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz. Íze kellemesen lágy, kevésbé savas. Jelentõs gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig, akár 1-2 évig is tiszta, átlátszó, folyékony állagú marad. Ezért olyan népszerû, bár a szervezetben lassabban szívódik fel, de jobban édesít. Jól lehet vele ételt, italt édesíteni, kiváló alternatíva a cukor helyett.

A Magyarországon termelt akácméz különleges minõsége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-fõzéshez, mûzli alkotórészként stb. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedõk számára ajánlható. A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható.

Hatóanyaga: fontos szénhidrátforrása a gyümölcscukor, amely az egyszerû cukrok (monoszacharidok) körébe tartozik, tartalmaz robinint, akacint és illóolajakat.

Alkalmazás: a vércukorszint szabályozásánál van fontos szerepe. Jó fertõtlenítõ. Szájüreg, garat, torok antiszeptikum, köhögéscsillapító hatású. Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkezõ emésztési zavarok oldására.

Aranyvesszõ méz: Kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertõtlenítõ.

Citromfüves méz: Többféle illóolajának (citrol, cotronelol, geraniol, linalool) köszönhetõen görcsoldó és nyugtató hatású. Kiváló szer álmatlanság ellen.

Édesharmatméz (erdeiméz, mézharmatméz): E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyûjtésével állítják elõ. Emiatt a virágportartalma elenyészõ. Nagyon sötét, szinte fekete színû, enyhe illatú, markáns ízû méz. A jegenyefenyõ erõkben gyûjtött édesharmatméznek dióra emlékeztetõ íze van. A más erdõkbõl (pl. lucfenyõ, vörösfenyõ, tölgy, fûz, feketedió stb.) származó erdei mézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, mûzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Édesköményméz: Sötétbarna - kristályosodási hajlama közepes - illata markáns, íze határozottan a dióét idézi - önmagában fogyasztandó csemegeméz. Emésztést elõsegítõ hatása ismert, enyhíti az emésztéssel járó kellemetlen tüneteket.

Eukaliptusz-méz: Világos színû, enyhe illatú mézfajta. Európában a mediterrán területeken termelik. Fõ felhasználási területe a légzõszervi problémák kezelése, de gyomor- és bélmûködés szabályozására is használható. A spanyol természetgyógyászok gyermekeknél féreghajtásra használják.

Facéliaméz (mézontófû-méz):Világos, tört színû, kissé opálos, áttetszõ méz. Enyhe illatú, a facélia virágporát idézõ ízû mézféleség. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra, ritkán töltik le önálló fajtamézként. Kellemes zamatú, könnyen emészthetõ, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.

Fenyõméz: Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz a primer vegyületek mellett alkaloidokat, aldehideket, felandrent, limonent, gyantaanyagokat. Légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására alkalmas, mert fertõtlenítõ és vizelethajtó tulajdonsággal bír. Enyhén nyugtató hatásúak. A fajtamézek mellett fogyasszunk úgynevezett vegyes virágmézeket is. Ezek hatásspektruma igen széles, aromájuk pedig gyakran harmonikusabb a monomézekénél.

Galagonyaméz: Világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott. Segít a vérnyomásproblémák normalizálásában.

Gesztenyeméz: Az ínyencek kedvenc csemegéje. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed. Gesztenyevirág illatú, íze jellegzetes, enyhén kesernyés utóízû. A szelídgesztenyések nyár eleji virágaiból származó hatóanyagokat tartalmazza. Magas az ásványianyag-tartalma. Szintén kevéssé kristályosodó méz. Fogyasztása önmagában vagy ízesítõként javasolt. Sütéshez-fõzéshez a kesernyés íze miatt szintén nem ajánljuk. Kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység ellenszere. Kiválóan roborálja a legyengült szervezetet. Visszértágulatnál, érgyulladásnál (külsõleg, belsõleg) is eredményesen alkalmazható. Fogyasztásával megelõzhetõ a különbözõ trombózisok kialakulása. Genitális gyulladások kezelésénél is javallt. Fokozza a potenciális erõt.

Gyümölcsméz: A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy idõszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színû, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír. Közepes kristályosodási hajlamú. Ritkán, kis mennyiségben terem, csemege méznek számít. Fogyasztása önmagában ajánlott.

Harmatmézek: Ugyan nem virágeredetû a különféle fafajokról származó édesharmat – ami a növény nedveibõl képzõdik, és mézharmatból készül –, de közös tulajdonságuk, hogy gyulladáscsökkentõk, elsõsorban a bélrendszerben. Sötét, barnás-fekete színû fûszeres ízû mézek, tölgy, fûz, fenyõfákról származnak. Jó immunerõsítõ, roboráló, vesemûködést serkentõ mézek.

Hársméz: A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat, a gyûjtés idejétõl függ. Erõs, jellegzetes hárs illatú, kellemesen pikáns, enyhén kesernyés ízû fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik.

Illóolaja, valamint farnezol és egyéb hatóanyaga köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságra kiváló. Segít lázas állapotoknál is. Jó görcsoldó és fertõtlenítõ. Kolintartalma folytán gátolja a zsírlerakódást, azaz az érelmeszesedést.Kedvezõ hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. E mézzel különbözõ mézpakolásokat is szoktak készíteni. Ideg- és bõrnyugtató, valamint fertõtlenítõ hatása is ismert. Jól harmonizál más mézekkel, fûszeres, zamatos ízt kölcsönöz ételnek, italnak egyaránt, de kesernyés íze miatt fõzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hõhatás révén a kesernyés íze felerõsödik.

Hagymaméz: Fõként a hagymatermõ körzetekben találhatók. A vöröshagyma illóolaját (allilszulfid) tartalmazza. Elsõsorban a légúti betegségek kezelésére használják. Légzõszervi és tüdõbetegségek kezelésére alkalmas.

Kakukkfûméz: Görögországban gyakori, erõsen fûszeres ízû csemegeméz. Az utóbbi években Magyarországon is felkapottá vált a méhészek között. Kiváló antibiotikus hatása van, magas illóolaj tartalommal, íze a növényke jellegzetes aromájára emlékeztet. Légúti panaszokra, köhögésre, influenzás eredetû fertõzéses megbetegedésekre ajánlott.

Levendulaméz: Franciaországban jól ismert mézfajta, de Magyarországon is elõfordul. Borostyánsárga színû, jellegzetesen kellemes illatú méz. Nehezen kristályosodik. Fahéj és vanília íz is kiérezhetõ a kóstolásakor. Igazi csemege méz, általában mindenki elsõre megkedveli. Fogyasztása elsõsorban ömagában (kenyérrel-vajjal, mûzlivel) ajánlott.

Hatóanyagai közül a jelentõs mennyiségû illóolaj a domináns. Belsõleg vesebajok, bélféreg, álmatlanság kezelhetõ eredményesen vele. Külsõleg nyitott sebekre, horzsolásokra kenve gyorsítja a gyógyulást.

Lóhereméz: Halványsárga, zsírszerû méz. Fõként érzékeny gyomrúaknak ajánlott.

medvehagyma méz: Kevésbé ikrásodó, pikáns ízû, fûszeres gyógyméz. Fõként a Mecsek vidékén és a Gerecsében gyûjthetõ.

Mentaméz: Zamatos, világos-zöldes színû méz. Emésztést serkentõ, puffadást csökkentõ, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Jótékony hatásait magas illóolajtartalmának köszönheti. Jelentõsebb hatóanyagai a mentol, cineol, felandren, gammapinen, limonen, timol stb., valamint illóolajak, amelyek jó érzéstelenítõk, valamint szélhajtók, gyomor-, epe-, bélgörcsoldók. Fogyasztása tisztítja a légutakat.

Napraforgóméz: Aranysárga színû, késõbb sötétedõ, kesernyés-savanykás ízû méz. Nagyon gyorsan - néhány hónap elmúltával - kristályosodik. A kristályosodás során nagyméretû, durva kristályok képzõdnek, melyek leülnek az edény aljára. Az ikrás-grízes kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Ez a tulajdonsága magas flavonoid és szõlõcukor-tartalmának köszönhetõ. Krémmézzé alakítva – ami nem történhet 40 Celsius-foknál magasabb hõfokon, vízfürdõben melegítve a szõlõcukorkristályok feloldódnak – kellemes csemege. Jó színezõ hatása van, emiatt a mézeskalács készítõk által legkeresettebb fajtaméz. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. Magas színanyag-tartalma miatt keresett exporttermék élelmiszeripari felhasználásra. Emiatt elsõsorban sütéshez-fõzéshez ajánljuk. Savassága miatt ez a mézfajta "jelzi" leginkább a szuvas fogakat! Savtúltengésben szenvedõk és candidások ne fogyasszák!

Narancsméz (citrusmézek): A mediterrán területek jellegzetes méze. Világosbarna színû, jellegzetes enyhe illatú és ízû mézféleség, lassan kristályosodik. Elsõsorban csemegemézként fogyasztják. Olaszországban mindenütt kapható.

Õszirózsaméz (Aster méz): Világosbarna színû méz. Markáns, egyesek számára kellemetlen illatú méz, íze jellegzetesen zamatos. Gyorsan és egyenletesen kristályosodik. A nyers fehér színû mikrokristályok kitöltik az egész üveget, krémméz elõállítására kiváló alapanyag. Önmagában és italok ízesítésére is kiválóan felhasználható.

Pitypangméz (kutyatejméz):Világosbarna, kissé karamell ízû, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Kiváló erõsítõ és roboráló hatású. Gazdag ásványi anyagokban. Jó vérerõsítõ, vértisztító.

Pohánkaméz (hajdinaméz): E méz a legsötétebb virágméz, szinte fekete színû. Illata jellegzetes bõrszagú, emlékeztet a disznóól szagára. Íze nagyon karakteres, fûszeres. Kezdetben szokatlan, de könnyen megszokható. Erre a mézre mondják azt, hogy nem szagolni, enni kell! Ez is nehezen kristályosodó mézféleség. Az ínyenc mézfogyasztók egyik kedvelt méze.

Ezt a mézet Franciaországban a gyógyszertárakban szívbetegek számára árusítják! Nagyon jó roboráló – erõsítõszer. Külsõleg bõrképzõ, hámosodást elõsegítõ. Gyermekeknél rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet a növekedési fájdalmakat.

Repceméz: Folyékony állapotban sárgás színû, nagyon gyorsan sûrûsödõ, kikristályosodva hófehér színû méz. Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. Jellegzetes módon apró kristályokat alkot, egyöntetûen kristályosodik (nincsenek fázisok a kristályosodási folyamat során), emiatt kiválóan alkalmas krémméz elõállítására. A tiszta repceméz íze nem kellemes, emiatt krémméz elõállításakor valamilyen zamatos mézzel kell házasítani. Általában a sütõiparban használják fel.

Kevéssé savas, ezért eredményesen gyógyítja a gyomorsavtúltengést, és a candida diétáknál is esetenként megengedett.

Selyemfûméz (vaddohányméz, selyemkóróméz): Világos, kissé matt színû méz. Selyemkóró méz - vagy ahogyan a méhészek nevezik: vaddohány méz. Kiváló aromájú, fûszeres ízû csemege. Kellemes, erõs illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít. Mivel a növény nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyészõ. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz. Selyemkóró méz: vagy ahogyan a méhészek nevezik: vaddohány méz, amely kimondott hungaricum. Kiváló aromájú, fûszeres ízû csemege méz.

Somkóróméz: Világos színû, nagyon kellemes, jellegzetes illatú, vanília ízû méz. Ez a méz is igazi hungaricum. Nehezen kristályosodik. Igazi desszertméz, az ínyencek kedvence, de általában mindenki kedveli. Önmagában fogyasztandó. Az USÁ-ban hatalmas mennyiség terem, mivel ez a növény nagy területek terem a parlagon hagyott területeken. Trombózis-megelõzõ hatású.

Szolidágóméz: Sötétbarna színû, erõs illatú, rendkívül zamatos, fûszeres ízû mézfajta. Viszonylag gyorsan kristályosodik. Önmagában (kenyérrel-vajjal, mûzliben) fogyasztva kiváló, de rendkívül alkalmas italok ízesítésére és desszertmézként is is.

Tarlóvirágméz: Világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.

A mézet az aratás után magára hagyott tarló vadvirágain legeltetett méhek adták. Eltérõen a közönséges vegyes virágméztõl kimondottan a tájhoz kötõdõ aroma és illat jellemezte. Különösen Csengõd, Tabdi, Soltvadkert, Kiskõrös, Kisbócsa, Kaskantyú és Bugac környékén volt ismeretes ez a mézfajta.

Vöröshereméz: Vöröshere-magtermelõ vidékeken gyakori. Nagyon gyorsan ikrásodik. Illóolaja mellett flavonoidokat, fenolt, kumarinszármazékokat, gyantaszerû anyagokat tartalmaz. Légúti panaszoknál jó köptetõ, valamint vizelethajtó, és hasmenés ellen alkalmazható. Nagyon hasonló a lucernaméz, ami fõleg csecsemõknek hasznos táplálék.

Yucatan méz: Közép-Amerikából, a mexikói Yucatan félszigetrõl származó méz, ahol alapanyagát a méhek kaktuszok, illetve pozsgások virágaiból gyûjtik. Sötétbarna, borostyán árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízû méz. E mézet a méhek kaktuszok és pozsgás növények virágairól gyûjtik. Nyugat-Európában gyakori importméz. Csemegemézként fogyasztják.