A propolisz, a virágpor és a méhkenyér leírása

A propolisz

Neve görög eredetû. Jelentése (pro polisz),,a város védõje,,. A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás anyag, amit a méhek a fák (nyír, nyár, tûlevelûek, tölgy, fûz, éger, gyertyán, szil, berkenye, gesztenye, cseresznye) rügyeirõl, levélnyeleirõl gyûjtenek. Ezt a kaptárak tömítésére és fertõtlenítésére használják. Arisztotelész a "fák könnyének" tartotta a propoliszt.

A természetben megtalálható legerõsebb antibakteriális hatású anyag. Összetétele: illóolajok, vitaminok (B2-, B6-, C-, E-vitamin) aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Leggyakoribb formája a tinktúra. Antibakteriális, gomba- és vírusölõ, valamint gyulladásgátló hatása van. Növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a közérzetet, fokozza a munkabírást.

 

A virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje. A virágokon munkálkodó méhek a testükre hullott virágport a hátsó lábukon lévõ kosárkákban gyûjtik.

A méhész a virágporgyûjtõ méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja. Ezt tisztítja, szárítja és természetes formájában árusítja. A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet (szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat) tartalmaz. A virágpor legfõbb értékét az aminosavak jelentik, mivel a 22 ismert aminosavból 20 félét találhatunk meg benne.

A méhészeti termékek közül a legtöbb vitamint a virágpor tartalmazza (B1, B2, B6, C, D, K, G, H, P, E, folsav, pantoténsav, nikotinsav). Egy felnõtt ember egész napi fehérjeszükséglete 30g (kb. 2 evõkanálnyi) virágpor elfogyasztásával fedezhetõ. 10 dkg virágpor egyenértékû 0,5 kg marhahússal vagy 7 db tojással.

 

 

A méhkenyér

A virágporszemcséket a méhek közvetlen a sejtekbe rakják, azt fejükkel oly mértékig összenyomkodják, hogy levegõ ne maradjon a szemcsék között. A virágpornak a lépekben való elhelyezkedésekor a méhek nem veszik számításba annak származását, így ugyanabban a sejtben különbözõ színû virágporszemcsék foglalnak helyet. A méhkenyér a virágpor silózással (savanyítással) tartósított formája.